Online afspraak makenHoofdpijn en Migraine

Hoofdpijn en Migraine

U bent echt niet de enige, circa 3,5 miljoen Nederlanders lijden aan een bijzonder pijnlijke vorm van hoofdpijn die niet zomaar over gaat. Ongeveer 3,1 miljoen daarvan lijdt aan de bekende migraine. Bij mannen komt de zeldzame maar ook meest pijnlijke vorm van hoofdpijn voor, de clusterhoofdpijn.

Het is enorme belasting op je leven en het dagelijks functioneren. Bij sommigen is de hoofdpijn in meer of mindere mate dagelijks aanwezig. Anderen hebben 1 tot meerdere keren per week of maand een aanval. De clusterhoofdpijn dankt zijn naam aan de periodes/clusters waarin het optreed.  Vaak komt de hoofdpijn in aanvallen waarbij je letterlijk doodziek kan zijn.

Scheef bekken

Hoofdpijn en Migraine behandeling

De Krullaards Perfect Reset therapie is een alternatieve behandelmethode die uw bekken in een neutrale stand terugbrengt. Hoofdpijn kan samenhangen met een te grote spierspanning in het lichaam, met name rond de nek en schouders. In dergelijke gevallen kan de hoofdpijn voortkomen uit een scheefstand van het bekken. De wervelkolom staat dan niet meer in een neutrale positie waardoor het hele lichaam uit balans is.

Door het rechtzetten van het bekken kan het lichaam weer in balans komen waardoor klachten als hoofdpijn , migraine en zelfs clusterhoofdpijn kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. De KPR therapie is primair bedoeld voor rug-, nek- en schouderklachten. In de praktijk zijn er ook goede resultaten haalbaar bij de diverse vormen van hoofdpijn.

Ik heb hoofdpijn, wat kan ik doen?

Het is belangrijk om altijd een medisch onderzoek te laten doen door uw huisarts. Die kan u doorverwijzen naar bijvoorbeeld een neuroloog. Die kan vaststellen aan welke vorm van hoofdpijn u lijdt. Wellicht kan de specialist een behandeling starten die u kan helpen. Migraine is bijvoorbeeld in veel gevallen goed te behandelen. Wellicht heeft u dat al gedaan en overweegt u een alternatieve behandeling voor uw klachten.

De kenmerken, klachten, oorzaken en de duur van hoofdpijn verschilt per soort hoofdpijn. Dit geld ook voor de behandeling en of het om kinderen of volwassenen gaat. Veel gebruikte pijnstillers zijn paracetamol, NSAID’s, triptanen en sinds kort in Nederland ook botuline toxine.

Alternatieve therapieën

Er zijn nog andere behandelingen van migraine mogelijk. Meestal aanvullend, maar soms als goed alternatief. Sommige migrainepatiënten hebben last van stijve nek- en schouderspieren. Dit kan wijzen op teveel spierspanning in het lichaam. Anderen ervaren psychische problemen door de migraine. In die gevallen kan een (psycho)therapeut helpen. Om de migraine beter te leren beheersen kan biofeedback kan een goede aanvullende therapie zijn.

De werking van alternatieve behandelingen is niet altijd wetenschappelijk bewezen maar hoeft geen belemmering te zijn. Het gaat immers om de mogelijke resultaten. Alternatieve geneeswijzen als acupunctuur, osteopathie, manuele therapie en chiropractie zijn ook niet wetenschappelijk bewezen maar velen hebben er erg veel baat bij. Wees echter kritisch, overleg met uw huisarts/specialist en volg uw gevoel.

De Krullaards Perfect Reset therapie als oplossing tegen hoofdpijn

Heeft u al lange tijd last van hoofdpijn, soms in combinatie met nekpijn en schouderklachten en weet u niet goed wat de oorzaak is van uw klachten? Een bekkenscheefstand kan de oorzaak zijn van uw hoofdpijnklachten. De KPR therapie kan in dergelijke gevallen een oplossing bieden door uw scheve bekken weer te normaliseren. Tijdens de intake onderzoekt een fysiotherapeut of sprake is van een bekkenscheefstand.

Hoofdpijn en Migraine

Hoofdpijn en Migraine

Direct na eerste behandeling ervaren de meeste patiënten al verlichting van de van hoofdpijn. De frequentie van aanvallen kan verminderen of minder heftig worden. Door de KPR therapie kunnen uw hoofdpijnklachten zelfs volledig verdwijnen.

Osteopathie als oplossing tegen hoofdpijn

Een osteopaat kijkt naar bewegingsbeperkingen in de wervelkolom en met name in de nek. Als gewrichten niet goed kunnen bewegen kan dat uitstralende pijn geven in het hoofd. Ook spierspanning rond de schouders en nek kan de oorzaak zijn van hoofdpijn.

Een osteopaat zal de bewegingsbeperkingen proberen weg te nemen waardoor de spierspanning zal verminderen en de beweeglijkheid van bijvoorbeeld de wervelkolom kan toenemen. Door deze behandeling kan de hoofdpijn afnemen of zelfs geheel verdwijnen.

Kenmerken van Migraine:

 • Kloppende en bonkende pijn;
 • De pijn zit meestal aan één kant van het hoofd;
 • Aanvallen hebben een duidelijk begin en einde;
 • Elke lichamelijke inspanning tijdens een aanval verergert de pijn;
 • Misselijkheid en/of braken;
 • Overgevoelig voor licht en/of geluid (vaak ook voor geuren);
 • Tijdsduur: 4 uur tot 3 dagen per  aanval;
 • De aanvallen beperken u in het dagelijks leven.

Kenmerken van Clusterhoofdpijn:

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn

 • Er is sprake van een zeer hevige, snijdende of borende pijn;
 • De aanvallen doen zich voor in bepaalde periodes (clusters);
 • De pijn bevindt zich aan een kant van het hoofd, achter het oog, of in het voorhoofd bij de slaap;
 • Aan de kant waar de pijn zit treedt minstens een van de volgende bijverschijnselen op:
  • Tranend of rood oog
  • hangend ooglid
  • loopneus of verstopte neus
  • zwetend voorhoofd
  • vernauwde pupil
  • ooglidzwelling
 • Aanvallen ontstaan plotseling, vaak in de nacht;
 • Een onbehandelde aanval duurt tussen de 15-180 minuten en kan tot 8 keer per dag voorkomen;
 • Tijdens de aanval is er sprake van bewegingsdrang.

Clusterhoofdpijn wordt ook neuralgie van Horton genoemd. Het staat ook bekend als de ‘suicide headache’ (zelfmoordhoofdpijn), vanwege de ondraaglijke pijn.