Online afspraak maken

Osteopathie, een manuele behandelmethode !

Een osteopaat onderzoekt en behandelt het hele lichaam. Met als doel om alle bewegingsbeperkingen van gewrichten, organen en andere weefsels op te lossen.

Osteopathie intake volwassenen boeken

Hoofdpijn, maag/darmklachten, chronische rug- nek en schouder klachten, uitstralende pijn in armen of benen, huilbaby’s, pijnklachten na operaties: dit is een deel van de klachten die met osteopathie te behandelen zijn. Osteopathie is een behandelwijze die zich richt op bewegingsherstel van en in het lichaam.

Een erkende osteopaat is aangesloten bij de beroepsvereniging NRO (Nederlandse Register voor Osteopathie) of de NOF (Nederlandse Osteopathie Federatie). Zorgverzekeraars vergoeden alleen behandelingen uitgevoerd door een osteopaat die geregistreerd staat bij de NRO of NOF.

De osteopaten van Fosteo zijn aangesloten bij de NRO. Alle zorgverzekeraars zullen afhankelijk van uw polis de kosten (deels) vergoeden. Fosteo is gevestigd in Rotterdam op het Noordereiland.

Wat doet een osteopaat eigenlijk?

Een osteopaat onderzoekt en behandelt het hele lichaam met als doel bewegingsbeperkingen van zowel gewrichten, organen en andere weefsels op te lossen. Ongestoorde beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Een osteopaat gebruikt hiervoor uitsluitend zijn handen.

Waar een fysiotherapeut zich meestal lokaal richt op de plek waar iemand last heeft kijkt een osteopaat breder: dit betekent dat bijvoorbeeld bij rugpijn ook de enkels, knieën en heupen worden bekeken. Als de enkels niet goed bewegen kan dat namelijk een oorzaak zijn waardoor rugklachten aanhouden.

Gewrichten moeten soepel zijn anders kunt u (pijn)klachten krijgen, dat is voor de meeste mensen logisch. Maar wist u dat een goede beweeglijkheid ook geldt voor organen en de schedel? De darm en de maag moeten bijvoorbeeld goed kunnen bewegen om het voedsel te verteren en te verplaatsen. De longen zetten zich uit en krimpen bij elke ademhalingsbeweging, en onder invloed van elke ademhaling verplaatsen de nieren naar boven en beneden.

U kunt zich misschien voorstellen dat als een orgaan niet goed beweegt dit mechanische spanning kan geven aan omliggende weefsels. Bijvoorbeeld de spieren van de rug, heup of het bekken.
Als u bijvoorbeeld onderaan uw trui trekt komt de stof bij de schouders ook op spanning te staan.

Op deze manier kunnen spieren en gewrichten minder goed bewegen en pijnklachten geven. Andersom werkt het ook zo, een verminderde beweeglijkheid van bijvoorbeeld het bekken kan zorgen voor een verminderde beweeglijkheid van de darm. Dit kan weer klachten geven zoals: buikpijn, krampen of een verstoorde stoelgang.

Boek uw afspraak met een osteopaat bij ons in Rotterdam

  • Snel online geregeld
  • Ruime kamers
  • State-of-the-art behandelbanken
  • Veel goede reviews
Veilig online boeken

Osteopathie als oplossing tegen hoofdpijn

Een osteopaat kijkt naar bewegingsbeperkingen in de wervelkolom en met name in de nek. Als gewrichten niet goed kunnen bewegen kan dat uitstralende pijn geven in het hoofd. Ook spierspanning rond de schouders en nek kan de oorzaak zijn van hoofdpijn.

Een osteopaat zal de bewegingsbeperkingen proberen weg te nemen waardoor de spierspanning zal verminderen en de beweeglijkheid van bijvoorbeeld de wervelkolom kan toenemen. Door deze behandeling kan de hoofdpijn afnemen of zelfs geheel verdwijnen.

Een osteopaat test en behandelt de beweeglijkheid van gewrichten zoals de voet, knie en wervels. Maar ook die van de darm t.o.v. het bekken, of de maag t.o.v. het middenrif. Zelfs de beweeglijkheid van de diverse botstukken van de schedel.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

  • Pijn aan rug, nek, heup en schouder
  • CANS (nek, schouder en arm klachten)
  • Pijnlijke of stramme ledematen
  • Maag- of darmklachten
  • Bekkenklachten
  • Zwangerschapsklachten
  • Sportblessures, verstuikingen
  • Chronische vermoeidheid
  • Pijn aan het staartbeen
  • Aangezichtspijn
  • Terugkerende bijholteontstekingen of oorontstekingen
  • Oedeem
  • Gewrichtspijnen
  • Uitstralende pijn in armen of benen
  • Whiplash
  • Migraine en hoofdpijn
  • Pijn na een operatie
  • Liesklachten
  • Menstruatiepijn
  • Endometriose
  • Klachten aan het stuitje

Boek uw afspraak met de osteopaat van uw keuze bij ons in Rotterdam

  • Direct in de onze agenda boeken
  • Bel of mail ons voor een spoedafspraak
  • Veel goede reviews
Veilig online boeken

Hoe is Osteopathie ontstaan?

AT_Still_DO

Andrew Taylor Still

De grondlegger van de osteopathie is de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still. Door middel van het combineren van zijn medische kennis met eigen, nieuwe inzichten heeft hij de osteopathie ontwikkeld. Hij heeft geleerd van “the bonesetters”. Deze groep mensen trokken in Amerika van stad naar stad om mensen te helpen met lichamelijke ongemakken. Dit deden ze o.a. middels het uitvoeren van manipulaties (ook wel kraken in de volksmond), en het rechtzetten van gebroken botten.

Een ander inzicht was destijds dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweging behoren te vertonen en dat verlies van deze beweeglijkheid een nadelige invloed heeft op de gezondheid. Hij ontwikkelde een manier om met zijn handen weefsels met verminderde beweeglijkheid in het lichaam te kunnen opsporen. Met specifieke handelingen herstelde hij die beweeglijkheid, om zo een genezend effect op het lichaam uit te oefenen. Deze behandelwijze was toen revolutionair.

In 1891 stichtte Andrew Still ‘The American School of Osteopathy‘. Dat was het startsein voor een verdere ontwikkeling van de osteopathie. In de Verenigde Staten, maar ook Australië, Canada, Frankrijk en Engeland is osteopathie nu een universitaire wetenschappelijke studie en een erkende vorm van geneeskunde in de gezondheidszorg.

Osteopathie in Nederland

Sympatisch zenuwstelselIn Nederland is deze vorm van geneeskunde nog relatief jong: de eerste NVO en NRO osteopaten vestigden zich in 1985 in Nederland. In 1987 is de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie opgericht, gevolgd door het Nederlands Register voor Osteopathie in 1989. De laatste jaren raakt osteopathie ook in Nederland steeds meer bekend.

In Nederland zijn nu meer dan 700 osteopaten actief. Op dit moment wordt in Nederland osteopathie door zorgverzekeraars nog gezien als een alternatieve behandelwijze. De Nederlandse Vereniging voor Osteopaten maakt zich hard voor de erkenning van osteopathie als reguliere geneeskunde in Nederland. Het Beroepscompetentieprofiel levert hier een belangrijke bijdrage aan. Binnenkort wordt het Nederlandse Register voor Osteopathie bijgeschreven in het keurmerkregister van VWS. In bijvoorbeeld Zwitserland, Finland, Noord-Amerika, Frankrijk, Engeland, en Australië behoort osteopathie tot de reguliere gezondheidszorg.

Na een verkeersongeval, heb ik de afgelopen 4 maanden, diverse therapieën gehad, w.o. fysiotherapie, met een beperkt resultaat. Via een artikel in de media ben ik bij u onder behandeling gekomen. Daar mijn bekken ook scheef stond, is deze weer gecorrigeerd met het Krullaards Perfect reset, van Mw. Steffi Pfauth. Vervolgens bij Mw. Hélène Fokker onder behandeling gekomen met een aantal stevige osteopathie behandelingen. Na aanvankelijk grote problemen te hebben ondervonden, na mijn diverse botbreuken van o.a. hand, arm en ribben. Met alle beperkende gevolgen van dien; beperkte en pijnlijke bewegingen van schouders, nek, armen en hand. Nu, na bijna te zijn uitbehandeld, ben ik na de laatste behandeling dusdanig opgeknapt, dat ik weer bijna de “oude” ben. Het was de tijd en het geld dubbel en dwars waard. De beide behandel methoden kan ik daarom van harte aanbevelen.
J.A. Ballegooy, Rotterdam
[13-5-2015] (77 jaar)
Hello Fosteo Team, Thanks for contacting me. I am doing alright, except the pain in my lower back. I have done an MRT scan in Germany where they found out that the lower vertebra suffers from abrasion which causes a narrowing of the nerve channel and that causes the permanent pain. But the doctor noted that my pelvis is still leveled straight from the KPR, so that is great. Also the restless legs are gone since the Ostheopathie. I am now in Germany to see a Chiropractor for the problem with the vertebra. Thanks again for asking. With kind regards, K. Heil
K. Heil, Rotterdam
[16-11-2017] (35 jaar)
Ruim 10 jaar geleden ben ik begonnen met sporten. Iets wat me goed af bleek te gaan en waar ik erg veel plezier aan beleefde. Ik ben begonnen met Spinning, maar al gauw zat ik ook buiten op de fiets. Na het kopen van een racefiets kwam ik er toch achter dat ik wat ‘zitproblemen’ had. Na wat aanpassingen aan de fiets en diverse fietsmetingen bleef dit probleem. Erg jammer aangezien ik hierdoor na een jaar bij de Elite gekoerst te hebben, ben gestopt met wielrennen. Hierna heb ik, na een aantal jaren fietsen, het hardlopen op gepakt. Op zich ging dit veel beter, maar ook lagen blessures al snel op de loer. Het woord ‘bekkenverwringing’ was wel eens gevallen, maar niemand die mij daar goed bij heeft kunnen helpen. In 2015 ben ik wel bij een podoposturaal therapeut terecht gekomen en sinds ik speciale therapeutische zolen ben gaan dragen, leek het op den duur wel wat beter te gaan. Tussendoor ben ik ook nog door verwezen naar een deskundige op het gebied van de Manuele Methode Meyer en zijn mijn bovenste nekwervels gekraakt. Echter, het was nog steeds niet optimaal. Begin 2017 was ik het zo zat dat ‘ik steeds wel iets had’. Sporten is helemaal mijn ding en geregeld werd ik daar weer in belemmerd door een raar pijntje of blessure. Zodoende ben ik gaan googlen en kwam uit bij Fosteo. Na contact met Marlon leek het mij de moeite waard om KPR toch eens te proberen. Mijn bekken bleek geroteerd en verwrongen te zijn. Na de behandeling voelde ik niet direct iets. Na de meting bleek wel dat mijn bekken veel rechter was gaan staan. Ik heb 3 behandelingen ondergaan, in combinatie met osteopathie. De speciale KPR zolen bleken voor mijn voeten echter niet ideaal, dus draag ik wel nog steeds de speciaal op mijn voeten aangepaste zolen van de podoposturaal therapeut. Opvallend na de KPR was dat mijn sportprestaties in korte tijd toch wel duidelijk omhoog gingen, zonder rare pijntjes of vermoeide benen. Onvoorstelbaar! Ik werd niet meer belemmerd door pijntjes/blessures. Ook ben ik er krachttraining bij gaan doen en dat ging ook gewoon goed. Normaliter was het al gauw te veel voor mijn lichaam. Het lijkt er dus op dat ik door de KPR en osteopathie gewoon lekker dóór kan trainen, mét resultaat. Het wielrennen/spinning heb ik ook nog wel eens geprobeerd. Dit leek wel veel beter te gaan en ook zat ik ‘rechter’ op mijn zadel dan ooit. Maar toch is mijn bekken tijdens wielrennen snel geneigd weer in de oude positie te schieten. Hier ben ik dan ook wat voorzichtiger mee. Nu kom ik nog geregeld wel eens op de plaat of bij Hélène voor een consult osteopathie. Als ik bij Hélène ben geweest en ik had op dat moment een pijntje, dan weet zij dat altijd wel weer te verhelpen. Zo kan ik dan weer lekker door trainen. Hopelijk zullen er in 2018 vele PR’s volgen….. Vrouw, 38 jaar, Zuid-Holland
Vrouw, Zuid-Holland
[21-1-2018] (38 jaar)