Online afspraak maken

Terug naar Osteopathie Algemeen

Osteopathie, tijdens en na je zwangerschap?

Een zwangerschap kan gepaard gaan met flink wat klachten zoals pijn aan de rug en het bekken. Een osteopaat kan helpen om de klachten te verminderen.

Osteopathie intake zwangere boeken

Osteopathie tijdens en na je zwangerschap

Een zwangerschap is iets prachtigs. Het gevoel van een kindje dat in je buik groeit en beweegt is echt wonderlijk.

Maar omdat er in de periode zoveel aan je lichaam verandert kan dat klachten met zich meebrengen zoals: lage rugpijn, pijn rondom het bekken en schaambeen, pijn in de billen en benen, krampen in de benen, pijn aan het stuitje.

Het bewegen kan vaak lastig zijn: Lang lopen kan pijn geven rondom het bekken en veranderen in een waggelend looppatroon. Opstaan vanuit een stoel of bed kan gepaard gaan met pijn rondom het schaambeen en bekken. Lang liggen kan pijn geven rondom het heiligbeen en stuitje. Omdraaien in bed en overeind komen is dan heel lastig. Tillen geeft extra druk op het bekken. Traplopen kan pijn geven bij de SI gewrichten en het bekken. Op 1 been staan of 1 been optillen kan pijn geven in de liezen, het schaambeen en het SI gewricht.

Let op: pijn wordt vaak pas ervaren na enige tijd zoals nà 10 minuten staan, 20 minuten zitten of 60 minuten liggen.

Ook na de bevalling, of het nou een natuurlijke bevalling of keizersnede betreft, kun je wat klachten krijgen zoals hierboven beschreven staan. Er worden veel grote krachten op het bekken uitgeoefend en de buikspieren krijgen het ook zwaar te voortduren.

Gelukkig gaan veel klachten vanzelf over, want het lichaam heeft een heel ingenieus herstellend vermogen. Ook het trainen van de spieren van je bekkenbodem en diepe buikspieren is belangrijk tijdens zwangerschap maar ook voor een goed herstel erna.

Mocht je na 6 weken nog geen verandering merken of gaat je herstel heel langzaam en je hebt het gevoel geen controle over je lichaam te hebben dan is het goed om eens een afspraak te maken voor osteopathie.

Boek nu gelijk uw afspraak met een van onze therapeuten

  • Snel online geregeld
  • We behandelen veel moeders
  • Veel goede reviews
Veilig online boeken

Zelftest bij bekkenpijn

  • Ga op je rug liggen met gestrekte benen en til 1 been gestrekt een klein stukje op(1 cm). Herhaal dit met het andere been. Dit hoort makkelijk te gaan en geen pijn te geven bij het bekken/schaambeen.
  • Als bovenstaand wel pijn geeft, probeer dan om met je handen druk te geven op je heupen tijdens het optillen van het been. Als dit wat makkelijker gaat komen de pijnklachten uit je bekkengewrichten die te veel bewegen.
  • Ga staan en probeer met 1 voet een klein voorwerp een stukje op te schuiven. Is dit pijnlijk bij je liezen en schaambeen dan is je bekken nog niet zo stevig en kunnen je spieren de gewrichten nog niet goed op hun plaats houden.
  • Ga een tijdje op een harde stoel zitten. Als je pijn krijgt bij je stuitje kan het zijn dat de bekkenbodem je stuitje scheef trekt.

Osteopathie kan verlichting brengen in bovenstaande klachten. Door gewrichten die geblokkeerd zijn vrij te maken, spieren te ontspannen en praktische tips en oefeningen. Het het hele lichaam wordt bekeken en ook de spanning rondom de buik wordt geëvalueerd.

De meest voorkomende klachten bij de zwangerschap

Naarmate je zwangerschap vordert is het mogelijk dat je (pijn)klachten krijgt. Je lichaam maakt zich klaar om een kindje te laten groeien om het uiteindelijk te baren. En dat kan gepaard gaan met flink wat klachten zoals:

  • Rugklachten
  • Bekkenpijn of bekkeninstabiliteit
  • Problemen met het middenrif
  • Problemen met de bekkenbodem
  • Pijn aan het stuitje
  • Maagzuur en trage stoelgang
  • Pijn in de billen
  • Uitstralende pijn in de benen
  • Carpaal tunnel syndroom

Een osteopaat zoekt naar de mogelijke oorzaak van je zwangerschapsklachten en helpt je voorbereiden op de bevalling. Besef wel dat vanwege je zwangerschap organen opzij worden gedrukt en dat de stand van je rug en bekken veranderd. Soms zit de oorzaak van een klacht op een andere plaats dan waar je het ervaart. De behandeling betreft vaak het mobiliseren van het bekken, de ribben, wervelkolom en het borstbeen.

Wanneer is het nodig een verloskundige of arts te consulteren?

Raadpleeg een therapeut als er tekenen van pijn zijn, ongevoeligheid, zwakte in onderbeen, enkel, voet of tenen.
Bij plotselinge incontinentie (meer dan een paar druppels) neem je contact op met verloskundige, je huisarts of je gynaecoloog/specialist.