Online afspraak maken

Terug naar Osteopathie Algemeen

Osteopathie voor uw baby 

Tijdens een bevalling worden grote krachten uitgeoefend op het kleine lichaam van een baby. Bijvoorbeeld bij langdurige weeën, een trage ontsluiting, stuitligging of een vacuümpomp.

Osteopathie voor baby’s boeken

Over het algemeen worden de krachten bij een bevalling goed opgevangen door de beweeglijkheid van het kleine babylichaam en de schedel. Wanneer deze mechanische krachten niet goed verwerkt kunnen worden kan dit de ontwikkeling van de pasgeborene in de weg staan. Uw baby zal zich proberen aan te passen aan de ontstane beperkingen. Dit resulteert vaak in een voorkeurshouding of simpelweg heel veel huilen.

De osteopaat kan de schedelbeenderen, de nek, de rug, het bekken, de buik en eventueel de gewrichten heel zachtjes bewegen. Hiermee wordt de abnormale spierspanning weggehaald.

HF en Miley kijktDe bevalling

Als het hoofdje of de nek getordeerd wordt tijdens de bevalling kan dat zorgen voor een abnormale spierspanning in de nek. Dit kan resulteren in bijvoorbeeld een voorkeurshouding. Het lichaam ontwikkeld zich dan na de bevalling asymmetrisch. Een osteopaat kan de abnormale spierspanning voelen en verhelpen.

Het kan gebeuren dat een baby dan een voorkeurshouding ontwikkeld. Het mogelijke gevolg hiervan is een afgeplat hoofdje. Vaak is er bij de bevalling dan gebruik gemaakt van een vacuümpomp.

Boek nu gelijk uw afspraak met een van onze osteopaten

  • Veel ervaring met baby's
  • Snel online een afspraak
Veilig online boeken

De eerste afspraak voor Osteopathie met uw baby

Als uw baby bij ons in de praktijk komt hebben we eerst een intake gesprek waarin u kan vertellen wat de klachten zijn. Uw waarneming is voor ons erg belangrijk. Ook is het belangrijk om te vertellen hoe de bevalling is verlopen.

Wij zijn al voorbereid omdat u in het dossier van uw baby al een aantal vragen hebt beantwoord. Deze geven ons een goede indicatie over de klachten en mogelijke oorzaak. Het is belangrijk dat u die vragen zo goed mogelijk beantwoord.

We vertellen altijd eerst wat we gaan doen en nemen u als het ware mee in de behandeling. Wij doen altijd eerst een lichamelijk onderzoek waarin we op zoek gaan naar de oorzaak van de klacht(en). Met zachte handgrepen worden de weefsels weer soepel gemaakt.

Behandeling Miley en moeder kijktOndanks de zachte behandeltechnieken kan uw baby huilen. Een andere omgeving, die vreemde therapeut of een pijnlijke overmatige spierspanning.

Soms geven baby’s zich over, worden relaxt en vallen in slaap. Bij een verstopping wil na de behandeling de luier wel is helemaal vol zitten. Het is belangrijk dat uw baby zo veel mogelijk gerust wordt gesteld.

De ene baby is na 1 behandeling direct een stuk rustiger. Anderen zijn juist weer wat onrustiger en verwerken de behandeling net weer iets anders. Op voorhand is niet in te schatten hoe een baby zal reageren op de eerste behandeling.

Klachten bij baby’s:

  • Overmatig huilen (huilbaby)
  • Voorkeurshouding (altijd in dezelfde houding liggen)
  • Onrustig (veel bewegen en niet stil kunnen liggen)
  • Overstrekken
  • Slecht of onrustig slapen
  • Hoofdpijn
  • Buik-, darm- en stoelgangklachten
  • Terugkerende oor- en/of oogontstekingen
  • Klachten na een val of stoten
  • Strakke tongriem en/of lipbandjes

Boek nu gelijk uw afspraak met een van onze osteopaten

  • Veel ervaring met baby's
  • Snel online een afspraak
Veilig online boeken

Tongriem problematiek

 Wanneer er sprake is van een te strakke tongriem en/of lipbandjes kan dit problemen geven met borstvoeden.

 Denk dan o.a. aan:

  • Gevoelige tepels en borstontstekingen bij de moeder
  • Onrustig drinken van de baby
  • Veel loslaten en smakken tijdens het drinken
  • Overstrekken en klemmen met de kaken
  • Reflux
  • Darmkrampjes

Vaak helpt het om de te strakke bandjes te laten knippen of laseren. Om het compensatiegedrag te verhelpen is osteopathie een goede keuze. Doordat een baby met te strakke tong/lipbandjes veel moeite moet doen om melk binnen te krijgen spant de baby de spieren van zijn kaken, tong, nek en rug te veel aan. Hierdoor kan er verkramping optreden en overgevoeligheid. Dit kan weer extra overstrekken en onrust met zich mee kan brengen.
Een osteopaat maakt met zachte technieken de weefsels weer ontspannen waardoor je baby rustiger wordt.

Baby’s herstellen veel sneller dan volwassenen. In de regel zijn er voor een baby 2 tot 5 behandelingen nodig.

Tip: Het is belangrijk dat uw baby of kind zich op zijn/haar gemak voelt. Neem daarom een eigen dekentje, speeltje of andere dingen mee om uw kind af te leiden van de behandeling.

Goedemiddag, Ik zeg mijn afspraak van aanstaande dinsdag bij deze af. Het gaat zo super goed met M. dat er geen reden meer is voor nog een afspraak. Ik wil jullie heel erg bedanken voor jullie hulp en voor de mooie foto’s die jullie hebben gemaakt Met vriendelijke groeten, C. Stroosnijder
C. Stroosnijder, Rotterdam
[21-4-2018] (20w)
Hallo Hélène, Het gaat goed met E! Niet lang na de laatste keer bij jou is E begonnen met rollen. Doordat ze nu zelf kan kiezen wanneer ze wel of niet op haar buik wil liggen, merken we dat ze juist meer op haar buik speelt en haar nekje in korte tijd veel sterker is geworden. Ze rolt goed naar beide kanten. Ze drukt zich ondertussen ook op met haar armen en begint te pivoteren en achteruit te tijgeren. Ons valt nu niet meer op dat ze een voorkeurshouding heeft: ze slaapt met haar hoofd naar beide kanten en drinkt evenredig naar beide kanten. Ze is ondertussen ook zo nieuwsgierig, haar hoofdje houdt ze nooit meer stil naar één kant, maar draait alle kanten op! Het lijkt alsof de ongelijke vorm van haar hoofdje iets minder is, maar ik snap dat dat vooral tijd nodig heeft. Dank voor al je goede hulp! Ik heb je begeleiding als erg prettig ervaren. Wie weet zien we elkaar nog eens! Groet,
E. (Rotterdam)
[27-2-2024)(31 weken)
Hi Helene, Bedankt voor je email, met Olivia gaat het zo veel beter, we merken dat de reflux steeds minder wordt. Ze slaapt de hele nacht door en drinkt 5 voedingen per dag zonder problemen. Ze heeft er alleen last van wanneer ze voor een poosje huilt of druk maakt Dan merk je dat er nog iets naar boven komt, maar dat gebeurt zelden gelukkig. Kortom we hebben weer een vrolijke, rustige baby 🙂 Harstikke bedankt voor alle hulp, we zijn je enorm dankbaar!!! Groet,
fam C. (Rotterdam)
[14-6-2019] (15 weken)