Online afspraak makenOsteopathie bij baby en kind

Osteopathie voor uw baby

Wat kan een osteopaat doen voor uw baby (peuter, kleuter of kind)?

Tijdens een bevalling worden er grote krachten uitgeoefend op het lichaam van een baby. Denk aan langdurige weeën, een trage ontsluiting, stuitligging of het gebruik van een vacuümpomp. Over het algemeen worden deze krachten goed opgevangen door de beweeglijkheid van het kleine babylichaam en de schedel.

Stelt u zich maar voor dat het hoofdje van uw baby door de relatief smalle bekkenopening van de moeder moet. Wanneer deze mechanische krachten niet goed verwerkt kunnen worden kan dit de ontwikkeling van de pasgeborene in de weg staan. Uw baby zal zich proberen aan te passen aan de ontstane beperkingen.

HF en Miley kijktDe bevalling

Als het hoofdje of de nek getordeerd wordt tijdens de bevalling kan dat zorgen voor een abnormale spierspanning in de nek wat weer kan resulteren in bijvoorbeeld een voorkeurshouding. Het lichaam ontwikkeld zich dan na de bevalling asymmetrisch. Een osteopaat kan deze spierspanning voelen en de oorzaak daarvan wegnemen.

De osteopaat kan de schedelbeenderen, de nek, de rug, het bekken, de buik en eventueel de gewrichten heel zachtjes bewegen. Om u alvast gerust te stellen, wij manipuleren geen baby’s of kinderen.

De eerste afspraak voor Osteopathie met uw baby

Als uw baby bij ons in de praktijk komt hebben we altijd eerst een intake gesprek waarin u  kan vertellen wat de klachten zijn. Uw waarneming is voor ons erg belangrijk. Ook zullen wij uw baby goed observeren.

Wij zijn ook al voorbereid omdat u in het dossier van uw baby al een aantal vragen hebt beantwoord. Deze geven ons een goede indicatie over de klachten en oorzaak. Het is belangrijk dat u die vragen zo goed mogelijk beantwoord.

We vertellen altijd eerst wat we gaan doen en nemen u als het ware mee in de behandeling. Wij doen altijd eerst een lichamelijk onderzoek waarin we op zoek gaan naar de oorzaak van de klacht(en). Met zachte handgrepen worden de weefsels weer soepel gemaakt.

Boek nu uw afspraak

U kunt online bij ons een afspraak maken en uw gegevens in onze elektronisch patiëntendossier plaatsen. Hierdoor kunnen wij meer tijd besteden aan uw Osteopathie, Fysiotherapie of Krullaards Perfect Reset behandeling.
Online boeken

Behandeling Miley en moeder kijktOndanks dat de behandeltechnieken zachtaardig zijn kan uw baby huilen. Een vreemde omgeving en een vreemde die met zijn handen aan zijn lijfje zit kan genoeg reden zijn om te huilen. Ook kan de aanraking pijnlijk zijn omdat er bijvoorbeeld een overmatige spierspanning is.

Het kan ook zijn dat uw  kindje helemaal relaxt wordt door de aanraking en zich overgeeft. Sterker nog hij/zij kan in slaap vallen. Van tevoren is het niet te zeggen hoe uw baby zal reageren. Het is belangrijk dat uw baby zo veel mogelijk gerust wordt gesteld.

We horen vaak dat een baby die weinig tot geen ontlasting heeft vlak na de behandeling een flinke poepluier heeft. Bij een baby kan het snel gaan.

Baby’s herstellen veel sneller dan volwassenen. In de regel zijn er voor een baby 2 tot 5 behandelingen nodig. Regelmatig is er al een groot resultaat na 1 behandeling. Ouders zeggen dan vaak de 2e afspraak af. Wij adviseren om minimaal 2 keer te komen zodat wij zelf kunnen constateren over echt alle oorzaken zijn verholpen.

Klachten bij baby’s:

 • Overmatig huilen (huilbaby)
 • Voorkeurshouding (altijd in dezelfde houding liggen)
 • Onrustig (veel bewegen en niet stil kunnen liggen)
 • Overstrekken
 • Slecht of onrustig slapen
 • Hoofdpijn
 • Buik-, darm- en stoelgangklachten
 • Terugkerende oor- en/of oogontstekingen
 • Klachten na een val of stoten

Boek nu uw afspraak

U kunt online bij ons een afspraak maken en uw gegevens in onze elektronisch patiëntendossier plaatsen. Hierdoor kunnen wij meer tijd besteden aan uw Osteopathie, Fysiotherapie of Krullaards Perfect Reset behandeling.
Online boeken

De eerste afspraak voor Osteopathie met uw kind

Als uw kind bij ons in de praktijk komt hebben we altijd eerst een intake gesprek waarin u en/of uw kind kan vertellen wat de klachten zijn. Het is erg afhankelijk van de leeftijd van uw kind wat de exacte aanpak en behandeling zal zijn.
Een kind van 16 zal vrijwel als volwassene worden behandeld. Een peuter of kleuter vergt een andere aanpak.
Uw waarneming is voor ons erg belangrijk. Ook zullen wij uw kind goed observeren.

Wij zijn ook al voorbereid omdat u of uw kind in het dossier al de vragenlijst hebt ingevuld. Deze geven ons een goede indicatie over de klachten en oorzaak. Het is belangrijk dat die vragen goed mogelijk zijn beantwoord.

We vertellen altijd eerst wat we gaan doen en nemen u als het ware mee in de behandeling. Wij doen altijd eerst een lichamelijk onderzoek waarin we op zoek gaan naar de oorzaak van de klacht(en). Met zachte handgrepen worden de weefsels weer soepel gemaakt.

Klachten bij het opgroeiende kind:

 • rugklachten (scoliose)
 • nekklachten
 • gewrichtspijn
 • hoofdpijn
 • obstipatie
 • terugkerende ontstekingen oog/oor
 • klachten na een val of stoten
 • slecht slapen

Tip: Het is belangrijk dat uw baby of kind zich op zijn/haar gemak voelt. Neem daarom een eigen dekentje, speeltje of andere dingen mee om uw kind af te leiden van de behandeling. Het geven van borstvoeding kan ook een manier zijn om uw baby rustig te maken.