Online afspraak maken

Onze Osteopathie praktijk, is gevestigd op het Noordereiland in Rotterdam!

Wij behandelen volwassenen, kinderen en baby’s.

Boek nu een osteopathie afspraak

Wat doet een osteopaat

Een osteopaat onderzoekt en behandelt het hele lichaam met als doel bewegingsbeperkingen van gewrichten, organen en andere weefsels op te lossen. Ongestoorde beweeglijkheid is essentieel om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Een osteopaat gebruikt hiervoor uitsluitend zijn handen.

Waar een fysiotherapeut zich meestal lokaal richt op de plek waar iemand klachten ervaart, kijkt een osteopaat breder: bij rugpijn worden bijvoorbeeld ook de enkels, knieën en heupen onderzocht. Als de enkels niet goed bewegen, kan dat namelijk een oorzaak zijn waardoor rugklachten blijven bestaan.

Gewrichten moeten soepel zijn, anders kunt u (pijn)klachten krijgen — dat is voor de meeste mensen logisch. Maar wist u dat een goede beweeglijkheid ook geldt voor organen en de schedel? De darmen en de maag moeten bijvoorbeeld goed kunnen bewegen om voedsel te verteren en te verplaatsen. De longen zetten zich uit en krimpen bij elke ademhaling, en onder invloed van elke ademhaling verplaatsen de nieren zich naar boven en beneden.

Beweeglijkheid in de organen en weefsels

U kunt zich wellicht voorstellen dat als een orgaan niet goed beweegt, dit mechanische spanning kan veroorzaken in omliggende weefsels, zoals de spieren van de rug, heup of het bekken. Als u bijvoorbeeld onderaan uw trui trekt, komt de stof bij de schouders ook op spanning te staan.

Op deze manier kunnen spieren en gewrichten minder goed bewegen en pijnklachten veroorzaken. Andersom werkt het ook: een verminderde beweeglijkheid van bijvoorbeeld het bekken kan zorgen voor een verminderde beweeglijkheid van de darm. Dit kan weer leiden tot klachten zoals buikpijn, krampen of een verstoorde stoelgang.

Een erkende osteopaat is aangesloten bij de beroepsvereniging NRO (Nederlands Register voor Osteopathie) of de NOF (Nederlandse Osteopathie Federatie). Zorgverzekeraars vergoeden uitsluitend behandelingen die zijn uitgevoerd door een osteopaat die geregistreerd staat bij het NRO of de NOF.

De osteopaten van Fosteo zijn geregistreerd bij het NRO.

Boek uw afspraak met een osteopaat bij ons in Rotterdam

  • Snel online geregeld
  • Ruime kamers
  • State-of-the-art behandelbanken
  • Veel goede reviews
Veilig online boeken

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Bij Fosteo kunt u terecht voor een breed scala aan klachten. Osteopathie is geschikt voor zowel acute als chronische problemen en richt zich op het verbeteren van de beweeglijkheid van het lichaam om zo het zelfherstellend vermogen te activeren. U bent bij ons welkom met onder andere de volgende klachten:

Bewegingsapparaat

  • Rug-, nek-, heup- en schouderklachten

  • Pijnlijke of stramme ledematen

  • Gewrichtspijnen

  • Whiplash

  • Liesklachten

  • Pijn aan het staartbeen of stuitje

  • CANS (nek-, schouder- en armklachten)

  • Sportblessures en verstuikingen

  • Uitstralende pijn in armen of benen

Inwendige klachten

  • Maag- en darmklachten

  • Menstruatiepijn

  • Endometriose

  • Chronische vermoeidheid

  • Oedeem

Hoofd- en zenuwgerelateerde klachten

  • Migraine en hoofdpijn

  • Aangezichtspijn

  • Terugkerende bijholte- of oorontstekingen

Specifieke situaties

      • Bekkenklachten

      • Zwangerschapsklachten

      • Klachten na een operatie

Heeft u vragen over een specifieke klacht of twijfelt u of osteopathie u kan helpen? Neem contact met ons op.

Osteopathie als oplossing tegen hoofdpijn

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben, maar een veelvoorkomende reden is een verminderde beweeglijkheid van structuren in de nek en schouders. Een osteopaat onderzoekt of er bewegingsbeperkingen zijn in de wervelkolom, met name in de nekwervels. Wanneer gewrichten niet goed bewegen, kan dit leiden tot uitstralende pijn naar het hoofd. Ook verhoogde spierspanning rond de schouders en nek is een bekende veroorzaker van hoofdpijnklachten.

Een osteopaat richt zich op het herstellen van de beweeglijkheid door deze beperkingen op te heffen. Hierdoor kan de spanning in de spieren afnemen en de doorbloeding verbeteren. Dit heeft vaak een positief effect op de klachten: de hoofdpijn vermindert of verdwijnt zelfs volledig.

Boek uw afspraak met de osteopaat van uw keuze bij ons in Rotterdam

  • Direct in de onze agenda boeken
  • Bel of mail ons voor een spoedafspraak
  • Veel goede reviews
Veilig online boeken

Hoe is Osteopathie ontstaan?

AT_Still_DO

Andrew Taylor Still

De grondlegger van de osteopathie is de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still. Door zijn medische kennis te combineren met nieuwe, eigen inzichten ontwikkelde hij de osteopathie. Hij liet zich onder andere inspireren door de zogenaamde “bonesetters”: een groep mensen die in Amerika van stad naar stad trokken om lichamelijke ongemakken te verlichten. Dit deden zij onder meer door manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd) en het rechtzetten van gebroken botten.

Een belangrijk inzicht van Still was dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweging moeten vertonen, en dat het verlies van die beweeglijkheid een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Hij ontwikkelde een manier om met zijn handen weefsels met verminderde beweeglijkheid op te sporen. Met specifieke handelingen herstelde hij deze beweeglijkheid, met als doel het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren. Deze behandelwijze was destijds revolutionair.

In 1891 richtte Andrew Still ‘The American School of Osteopathy’ op. Dat vormde het startpunt voor de verdere ontwikkeling van de osteopathie. Inmiddels is osteopathie in onder andere de Verenigde Staten, Australië, Canada, Frankrijk en Engeland een universitaire wetenschappelijke studie en een erkende vorm van geneeskunde binnen de reguliere gezondheidszorg.

Osteopathie in Nederland

NRO en NVO

NRO en NVO

In Nederland is deze vorm van geneeskunde nog relatief jong: de eerste NVO en NRO osteopaten vestigden zich in 1985 in Nederland. In 1987 is de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie opgericht, gevolgd door het Nederlands Register voor Osteopathie in 1989. De laatste jaren raakt osteopathie ook in Nederland steeds meer bekend.

Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 700 osteopaten actief. Op dit moment wordt osteopathie door zorgverzekeraars nog gezien als een alternatieve behandelwijze. De Nederlandse Vereniging voor Osteopaten zet zich actief in voor de erkenning van osteopathie als reguliere geneeskunde. Het Beroepscompetentieprofiel levert hier een belangrijke bijdrage aan. Binnenkort wordt het Nederlands Register voor Osteopathie opgenomen in het keurmerkregister van het ministerie van VWS.

In landen als Zwitserland, Finland, Noord-Amerika, Frankrijk, Engeland en Australië maakt osteopathie al onderdeel uit van de reguliere gezondheidszorg.

G., Rotterdam
Sinds mijn vroege jeugd adem ik door mijn mond. Het gevolg van een allergie voor huisstofmijt en voortdurende verkoudheden. Via mijn peuterdochter ben ik in contact gekomen met Fosteo. Mijn dochter had voor haar eerste verjaardag al 3 keer oorontsteking gehad. En na een aantal sessies met Hélène waren de ooronstekingen en prutoren verleden tijd. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en Helène gevraagd of ze ook iets voor mij kon betekenen. Het antwoord is Ja. Na een aantal sessies,waarbij mijn kaak, nek en hoofd onder handen zijn genomen, merk ik dat ik steeds vaker door mijn neus adem haal.. En ik ben voor het eerst sinds jaren de winter doorgekomen zonder voorhoofdholte en bijhoofdholte ontsteking. Ik ben heel blij dat ik met jullie in contact ben gekomen. G.
[20-4-2018] (44 jaar)
S. Roubos, Rotterdam
Na bijna een jaar ernstige rugklachten en ruim 7 jaar nekklachten kwam ik bij Steffi van KPR-Rotterdam terecht. Na al die jaren met pijn was de hoop op blijvende verbetering behoorlijk vervlogen, maar wat ik nooit had verwacht is het resultaat wat er is bereikt! Na drie behandelingen met de KPR-methode waren mijn nekklachten verdwenen. De rugklachten bleven langer bestaan, maar omdat ze bij KPR en Fosteo alleen maar gaan voor het gewenste resultaat, werd ik na de behandelingen KPR gebeld door Hélène van Fosteo, die mij vroeg langs te komen voor behandelingen in haar praktijk. Na nog eens 3 behandelingen bij haar waren ook mijn rugklachten verdwenen, en kon ik eindelijk weer bewegen hoe ik dat al tijden niet meer kon! Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds geen pijn!
[20-5-2015] (26 jaar)
T. Zori, Rotterdam
Nadat ik een bekkenscheefstand heb gehad bleef ik met allerlei vervelende klachten zitten. Ik had  bil- lies- bovenbeen- en buikklachten en werd daardoor belemmerd in mijn sport, hardlopen wat ik graag doe. Ik ben bij Hélène Fokker onder behandeling gekomen. Ze is zeer kundig, professioneel met een zorgzame aanpak. Helene luistert aandachtig naar jouw verhaal en stelt gerichte vragen. Na een aantal behandelingen was ik van al mijn klachten af. Ik ben daarom zeer blij met de behandelingen. Bedankt!
[9-3-2017] (44 jaar)