Osteopathie voor uw baby
Tijdens een bevalling worden grote krachten uitgeoefend op het kleine lichaam van een baby. Bijvoorbeeld bij langdurige weeën, een trage ontsluiting, stuitligging of een vacuümpomp.
Osteopathie ontspant uw baby!
Tijdens een bevalling worden grote krachten uitgeoefend op het kleine lichaam van een baby. Bijvoorbeeld bij langdurige weeën, een trage ontsluiting, stuitligging of een vacuümpomp.
Osteopathie ontspant uw baby!
Tijdens de geboorte komt er veel druk op het babylichaam te staan. Meestal vangt het lichaam deze krachten goed op door de natuurlijke beweeglijkheid van de schedel en de wervelkolom. Maar soms lukt het niet om die spanning goed te verwerken. Dan kan een baby fysieke beperkingen ontwikkelen, vaak zonder dat dit meteen duidelijk zichtbaar is.
Als een baby last heeft van spanning of bewegingsbeperkingen, probeert het zich hieraan aan te passen. Dit kan leiden tot onrustig gedrag, veel huilen of een voorkeurshouding. Een osteopaat kan met zachte technieken helpen om het lichaam van de baby weer in balans te brengen.
Met zachte handgrepen onderzoekt en behandelt de osteopaat o.a. de schedel, de nek, de rug, het bekken en de buik van de baby. Door bewegingsverlies op te sporen en spanning los te maken, krijgt het lichaam ruimte om zich weer normaal te ontwikkelen. Dit gebeurt zonder manipulaties of “kraken” en afgestemd op de gevoeligheid van de baby.
Bij een bevalling waarbij het hoofdje of de nek is gedraaid of getordeerd kan er abnormale spierspanning in de nek ontstaan. Dit komt vaak voor bij een moeizame indaling of het gebruik van een vacuümpomp. Het is een veelvoorkomende oorzaak van een voorkeurshouding. Als het lichaam zich dan eenzijdig ontwikkelt, kan dit leiden tot een afgeplat hoofdje (plagiocefalie) of asymmetrie in het lichaam.
De osteopaat kan deze spanningen lokaliseren en behandelen.
Wanneer uw baby voor het eerst bij ons in de praktijk komt, starten we met een intakegesprek. U krijgt uitgebreid de ruimte om te vertellen over de klachten van uw kindje. Uw waarneming als ouder is voor ons van groot belang, evenals informatie over de zwangerschap en bevalling.
Voorafgaand aan het consult vragen we u om een vragenlijst in te vullen. Deze staat al klaar in het dossier van uw baby en helpt ons om een goed beeld te krijgen van de mogelijke oorzaken van de klachten. We vragen u deze vragenlijst zo volledig en nauwkeurig mogelijk in te vullen.
We nemen u stap voor stap mee in het onderzoek en de behandeling. We starten altijd met een lichamelijk onderzoek waarin we gericht zoeken naar spanningen, bewegingsbeperkingen of blokkades die de klachten kunnen veroorzaken.
De behandeling zelf gebeurt met zeer zachte technieken, speciaal afgestemd op het lichaam van een baby. Toch kan uw kindje tijdens de behandeling huilen. Dat is heel normaal. De onbekende omgeving, de aanrakingen of het losmaken van overmatige spierspanning kunnen dit veroorzaken.
Soms ontspant een baby juist volledig, wordt rustig of valt zelfs in slaap. In het geval van buik- of stoelgangklachten gebeurt het regelmatig dat de luier na de behandeling goed vol zit. Een goed teken dat het lichaam aan het werk gaat.
De ene baby is na één behandeling al een stuk rustiger en slaapt beter, terwijl een andere baby juist even wat onrustiger kan zijn na de sessie. Dit hoort bij de natuurlijke verwerking van het lichaam. We kunnen vooraf niet voorspellen hoe uw kindje zal reageren.
Het is belangrijk dat uw baby of kind zich op zijn/haar gemak voelt. Neem daarom een eigen dekentje of speeltje mee om uw kind af te leiden.
Veel voorkomende klachten bij baby’s:
Overmatig huilen (huilbaby)
Voorkeurshouding (bijvoorbeeld steeds met het hoofdje naar één kant liggen)
Onrustig gedrag (veel bewegen, niet stil kunnen liggen)
Overstrekken van het lichaam
Slecht of onrustig slapen
Buik-, darm- en stoelgangklachten (krampjes, obstipatie, winderigheid)
Terugkerende oor- en/of oogontstekingen
Klachten na een val of stoot (ook als dit ‘klein’ lijkt)
Strakke tongriem of lipbandjes (wat drinken, slikken of huilen kan beïnvloeden)
(Mogelijke) hoofdpijnsignalen bij oudere baby’s
Een te strakke tongriem of lipbandjes kunnen het drinken aan de borst moeilijker maken. Dit leidt niet alleen tot ongemak bij de baby, maar ook tot klachten bij de moeder. Denk aan:
Gevoelige tepels en borstontstekingen
Onrustig drinken, veel loslaten of smakken
Overstrekken, klemmen met de kaken
Reflux en darmkrampjes
Vaak is het knippen of laseren van de bandjes nodig om het probleem op te lossen. Toch blijft er soms compensatiegedrag bestaan, waarbij de baby zijn spieren blijft overspannen.
Osteopathie kan in dat geval helpen. Met zachte technieken helpt de osteopaat om gespannen spieren in de tong, kaak, nek en rug te ontspannen. Hierdoor wordt de baby rustiger en gaat het drinken makkelijker.