Online afspraak maken

KPR-therapie bij het Restless Legs Syndroom.

Bij rusteloze benen is er een sterke drang om de benen constant te bewegen.

Boek nu uw KPR afspraak

Restless Legs of rusteloze benen

Rusteloze benen, ook wel restless legs syndrome (RLS) genoemd, is een neurologische aandoening waarbij je een onbedwingbare drang hebt om je benen te bewegen. De onrust gaat meestal gepaard met een onaangenaam of kriebelend gevoel. De klachten treden vooral op in rust, ’s avonds of ’s nachts. Het bewegen van de benen geeft een tijdelijke verlichting. In sommige gevallen heeft men ook last van rusteloze armen.

De klachten bij RLS worden op uiteenlopende manieren beschreven:

  • Een onweerstaanbare drang om de benen te bewegen
  • Een jeukend, trekkend of tintelend gevoel
  • Alsof er prikkeldraad om het been zit
  • Het gevoel dat er geen bloed in het been stroomt
  • Vermoeide en/of zware benen
  • Moeite met inslapen en/of doorslapen
  • De benen staan in brand

Hoe kan de KPR-therapie helpen bij rusteloze benen?

De KPR-therapie richt zich op het herstellen van de natuurlijke balans in het lichaam door het bekken in een neutrale stand te brengen. Bij een aantal mensen met RLS is er sprake van spierspanning, bekkenscheefstand of verstoringen in de lichaamshouding die de klachten verergeren. Door deze verstoringen te corrigeren, kan het zenuwstelsel tot rust komen en de spierspanning in de benen afnemen.

Heeft u last van onrustige benen en al verschillende behandelingen en therapieën uitgeprobeerd zonder resultaat? De KPR-therapie kan voor u een oplossing zijn.

Boek nu gelijk uw afspraak met een van onze therapeuten

  • Snel online geregeld
  • Deskundige therapeuten
  • Lees onze reviews
Veilig online boeken

Mogelijke oorzaken voor Restless Legs

Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van de klachten. Er zijn verschillende oorzaken te vinden waardoor de klachten zich kunnen ontwikkelen. En vaak is er ook geen eenduidige oorzaak te vinden.

Mogelijke oorzaken van onrustige benen zijn onder meer:

  • Bekkenscheefstand
  • Erfelijkheid (komt vaak in families voor)

  • IJzertekort of bloedarmoede

  • Zwangerschap (vooral in het derde trimester)

  • Aandoeningen zoals nierproblemen, diabetes of schildklierproblemen

  • Gebruik van bepaalde medicijnen (bijv. antidepressiva of antipsychotica)

  • Slechte doorbloeding

Algemene tips bij rusteloze benen?

  • Alternatieve behandelvormen zoals osteopathie of KPR-therapie kunnen helpen als er sprake is van spierspanning of een scheefstand van het bekken

  • In sommige gevallen kan medicatie helpen (via de huisarts of neuroloog)

  • Supplementen zoals magnesium kunnen voor verlichting zorgen
  • Laat je bloed controleren op ijzertekort

  • Zorg voor regelmatige beweging overdag

  • Beperk cafeïne, alcohol en nicotine

  • Probeer een vast slaapritme aan te houden

I. van der Vlugt, Krimpen aan de IJssel
De reden dat ik bij Fokker Osteopathie een consult aanvroeg was, dat ik bij het lopen niet in balans was. Ik had geen pijn, maar bij onderzoek bleek de linkerkant van mijn bekken 1,3 cm hoger te staan dan de rechterkant. Dit had ik zelf een beetje opgevangen door, tijdens het lopen, mijn handen op mijn rug te doen. Dat scheelde een stuk, maar helemaal goed was het natuurlijk niet. Ik kreeg 3 behandelingen op de trilplaat en op maat gemaakte zooltjes (die heel goed in al mijn schoenen passen) en nu hoef ik bij het lopen mijn handen niet meer op mijn rug te houden. Mijn bekken staat helemaal recht en zo blijft het ook, met de zooltjes. Het is een goede behandeling geweest, denk ik!
[13-9-2016] (72 jaar)
A. Veldhoven, Berkel en Rodenrijs
Weer op de goede weg! Na rond mijn 11e een sportblessure opgelopen te hebben die twee jaar onvoldoende onderkent werd eigenlijk mijn verdere leven af en aan last gehouden van knieklachten. Zo’n drie jaar geleden verergerende klachten met zelfs momenten van complete uitval met hevige stekende pijnen in mijn linker knie. Via de huisarts verwezen naar een fysiotherapeut. Dit resulteerde in een langzame verbetering die op een gegeven moment op één niveau bleef hangen. Een tijdje op eigen kracht de verbetering geprobeerd door te zetten maar dit resulteerde weer in achteruitgang. Hierna bij een chiropractor terecht gekomen wat meer resultaat opleverde maar helaas ook weer momenten van plotselinge terugvallen. Na weer een bezoek aan de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis voor foto’s. Hier helaas beginnende artrose in linker knie en heup geconstateerd. Verder geen direct behandeladvies behalve blijven bewegen en 4 keer per dag 2 paracetamol. Na een paar maanden via een advertentie kennis genomen van de KPR behandeling en een afspraak gemaakt en wat een verrassend positieve ervaring! Een heel prettig persoonlijk en gedegen intake en daarna een eerste KPR behandeling. Een behandeling waar je zelf eigenlijk niet veel van merkt. Tot het moment dat ik daarna voor het eerst de bijbehorende zooltjes in mijn schoenen had en direct merkte dat het “anders” aanvoelde. De weken daarna een langzame, geleidelijk merkbare verandering. Minder steken, minder pijn. Een tweede behandeling KPR in combinatie met een fysiotherapeutische aanvulling met plaatselijk sporttape voor een aantal dagen op mijn knie. Een ervaring die voor mij totaal onverwacht besef dat, vanaf het moment van het plaatsen van het tape, ik voor het eerst in drie jaar volledig pijnvrij liep. De derde KPR behandeling heb ik in combinatie gekregen met een osteopathie behandeling.  Ook hierna weer langzaam maar zeker een duidelijke verbetering. Vlak voor de evaluatie bij Fosteo van de voorgaande behandelingen thuis een (bijna) val gemaakt waarna knie en onderrugklachten weer opspeelden. De dagen daarna was er al duidelijk sneller herstel merkbaar maar na de evaluatie bij Fosteo nogmaals een osteopathiebehandeling mogen ondergaan wat ongelooflijk positief ondersteunend was met een nog sneller herstel. Inmiddels (ook voor mij) wel duidelijk dat na drie jaar “aanmodderen” ik niet van de ene op de andere dag kan herstellen. Nu, na de laatste behandeling van ruim 6 weken geleden, blijvend verbetering mogen ervaren en zelfs op een gegeven moment tot het besef gekomen dat ik dagen achter elkaar helemaal pijnvrij ben. Hier en daar nog wel eens een terugval maar deze is kleiner en herstel is daarna “automatisch” en verloopt sneller. Ik ben er dus nog niet maar ben er van overtuigd dat de KPR behandeling met de ondersteuning/combinatie van osteopathie en fysiotherapie behandelingen voor mij de weg van de toekomst is.
[21-8-2016] (47 jaar)
I. Bruneel, Maassluis
Marlon, Hélène, Iwan en Steffi poseren met de medaille van de Rotterdam marathon 2015 Door een aanhoudende beenblessure had ik de Rotterdam-Marathon eigenlijk al uit mijn hoofd gezet maar dankzij de KPR behandeling in combinatie met de osteopathie heb ik toch nog een top-marathon gelopen en finishte zelfs topfit!!!! Voor mij als triatleet verbeterde de behandeling zelfs de bewegingsvrijheid in mijn nek. Waardoor mijn ademhaling aan 2 kanten aanzienlijk makkelijker werd en mijn zwemtechniek verbeterde. Ik kan deze behandeling dan ook aan iedereen met welke klachten dan ook aanraden. Super bedankt Fosteo!!
[1-5-2015] (39 jaar)