Online afspraak maken
[css_animation]
[/css_animation]
[css_animation]

Bekkenklachten wat zijn dat precies en wat valt er aan te doen?

Het bekken is het benige gedeelte van het lichaam dat de wervelkolom met de benen verbindt. Het speelt een hele belangrijke rol bij de houding en het bewegen. Het beschermt de organen in het bekken zoals de baarmoeder, eileiders, vagina, blaas en darmen. Bij de mannen gaat het om de blaas, prostaat en de darmen.

Bekkenklachten komen doorgaans vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit heeft te maken met het feit dat vrouwen kinderen baren waardoor de opbouw van het bekken verschilt met dat van de man. Dat neemt niet weg dat ook bij mannen bekkenklachten kunnen voorkomen.

Het bekken heeft een complexe structuur en de oorzaak van de bekkenklachten kan dus divers. Bekkenklachten worden vaak beschreven met:

  • Pijnklachten in deze regio;
  • Uitstralende pijn naar de bil, lies, buik of benen;
  • Problemen bij het vrijen, ontlasten of plassen vanwege een verstoorde bekkenbodemfunctie.   
[/css_animation]
[css_animation]

Wat kan Fosteo voor u betekenen

Doorgaans behandelen we bekkenklachten met de Krullaards Perfect Reset therapie en/of osteopathie. Beide methoden zullen we uiteenzetten om het verschil duidelijk te maken.

Krullaards Perfect Reset therapie

De Krullaards Perfect Reset therapie is primair bedoeld om het bekken terug te zetten in de neutrale stand. Door middel van de gepatenteerde trilplaat wordt er een ontspanning gecreëerd in het lichaam. Tijdens die ontspanning voert u een (aantal) repeterende beweging(en) uit waarmee u zelf het bekken kunt rechtzetten.

Als een bekken scheef staat, en/of geroteerd is kan dit zenuwen en/of bloedvaten beknellen. Deze beknelling kan tal van klachten veroorzaken. Dit kan dus de oorzaak zijn van diverse bekkenklachten. Door een eenvoudige palmmeting kan snel worden geconstateerd of het bekken in de neutrale stand staat.

 

Osteopathie

Het werkvlak van osteopathie is veel breder dan alleen het bekken. Maar het is wel een specifiek deel waar osteopaten zich mee bezighouden.

[/css_animation]
[css_animation]

Boek nu uw afspraak

U kunt online bij ons een afspraak maken en uw gegevens in onze elektronisch patiëntendossier plaatsen. Hierdoor kunnen wij meer tijd besteden aan uw Osteopathie, Fysiotherapie of Krullaards Perfect Reset behandeling.
[/css_animation]
[css_animation]

Waar bestaat het bekken uit

Wikipedia geeft hiervoor de volgende definitie:

Het bekken (Lat.: pelvis) is bij gewervelden het deel van het lichaam tussen de buik en de benen/poten. Het bekken bekleedt een centrale rol bij de houding en beweging. Het bekken doet zowel mee met bewegingen van de benen/poten, als met rompbewegingen.

Kortom uw bekken is een centraal deel van uw lichaam en verbindt uw benen met uw wervelkolom.

Het bekken

 

Wat is het bekken?

Het bekken bestaat uit drie botdelen: een linker en rechter bekkenhelft en daartussenin aan de achterzijde het heiligbeen met onderaan het stuitje. Daar waar die botdelen bij elkaar komen zitten drie gewrichten; één aan de voorzijde: het schaambeen (symfyse) en aan de achterzijde aan beide zijden van het heiligbeen: de SI gewrichten..

Deze botdelen worden bijeen gehouden door banden (grijze delen op het plaatje)en daar omheen zitten de spieren en pezen. M.n. de buik-, rug en bekkenbodemspieren zijn hier belangrijk bij.  Alles tesamen zorgt voor een goede stevige basis in het lichaam.

Het bovenste gedeelte van het bekken wordt het grote bekken genoemd, het onderste gedeelte het kleine bekken. In het grote bekken, het bovenste deel van het bekken ligt een groot deel van de darmen. In het kleine bekken, het onderste deel van het bekken liggen de vagina, de baarmoeder, de eileiders, de eierstokken, de blaas, de endeldarm en de prostaat en natuurlijk de bekkenbodem.

Het bekken, de gewrichtsbanden, de spieren , de bekkenorganen en de bekkenbodem vormen samen een geheel en beïnvloeden elkaar. Een klacht in het bekken kan leiden tot klachten in de bekkenbodem en omgekeerd.

[/css_animation]